Uudenlainen työkokemus Kesäduunaa-kampanjan kautta 

04.07.2019

Kesäduunaa-kampanjan kautta pääsin työskentelemään Turun ammattikorkeakouluun 10.–20.6.2019 suunnittelemaan kesätyökampanjaa, jonka ideana on, että nuori pääsee kahden viikon ajaksi mihin tahansa yritykseen toteuttamaan yrityksen vastuullisuuskartoitusta. Olen siirtymässä peruskoulusta lukioon ja joka päivä kesätöissä olen oppinut jotakin uutta. Koenkin, että tästä kesätyöstä on paljon hyötyä tulevia lukioaikoja ajatellen, sillä tänne tullessani havahduin siihen, että koulussa ei ole hirveästi puhuttu juuri yritysten vastuullisuudesta ja kestävästä kehityksestä.

Vaikka minulla ei vielä ole selkeitä tulevaisuudensuunnitelmia lukion jälkeiselle ajalle, kestävän kehityksen parissa työskentely ei ole poissuljettu ala. Toistaiseksi mielessä pyörivät ajatukset mahdollisesta näyttelijän, opettajan, laulajan tai lääkärin urasta. Sen tiedän, että kesätyöjakson päätyttyä lähden kotiin paljon oppineena, niin kuin joka päivä tähän mennessä. Tämä kesätyö on tarjonnut minulle myös haastetta eli tekeminen on ollut koko ajan mielenkiintoista, ja olenkin hyvin kiitollinen tästä erilaisesta työkokemuksesta.

On todella hienoa, että tällainen kampanja on työn alla, ja siksi olinkin hyvin innoissani, että pääsin itsekin suunnittelemaan ikäisilleni suunnattua kesätyötä, joka on varmasti tärkeä nyt ja tulevaisuudessa. Vaikka mm. ympäristö- ja ihmisoikeusasiat ovat minulle tärkeitä aiheita, olen saanut paljon lisää uusia näkemyksiä kyseisiin asioihin esimerkiksi ihan netistä tietoa etsimällä ja aiemman kesätyöntekijän keräämiä materiaaleja tutkimalla. Yllätyin esimerkiksi siitä, miten monia eri osa-alueita yrityksen vastuullisuuteen liittyy ja kuinka laaja koko aihe on. Koen, että olen kehittynyt myös aineistojen kirjoittamisessa ja tiedonhaussa, mitkä ovat tärkeitä taitoja yhä enemmän digitalisoituvassa yhteiskunnassa.

Luokkatila, jossa tein hommia, oli muuttamassa toiseen Turun AMK:n toimipisteeseen, joten pääsin viimeisten joukossa työskentelemään tähän tilaan. Kuvassa näkyykin jo muuttolaatikoita. Kuva: Laura, Kesäduunaa-kampanjan kesätyöntekijä

Työtehtäviini on kuulunut muun muassa kesätyön konseptin idean avaamista, some- ja koosteohjeiden tekemistä, perustietopaketin täydentämistä, tiedonhakua ja nyt tämän blogipostauksen kirjoittamista, eli aika paljon kaikenlaista. Työpäivät ovatkin vierähtäneet nopeasti tietokonetta naputellessa. Muutaman kerran olen päässyt seuraamaan projektin kokousta tai kuukausipalaveria, mikä on ollut hyvin mielenkiintoista. Olen iloinen, että olen päässyt näkemään paljon erilaista työskentelyä, mikä on tuonut vaihtelua myös omaan työhöni. AMK:lla olen tutustunut moniin eri ihmisiin ja saanut seurata heidän työskentelyään, ja sen myötä olen tajunnut, kuinka monin eri tavoin voi työskennellä esimerkiksi ympäristöasioiden ja erilaisten projektien äärellä.

Olen päässyt käyttämään omaa luovuuttani, ja on ollut mahtavaa saada tuottaa itse sisältöä ja kehitellä myös uusia ideoita. Koska ikäni puolesta en ollut aiemmin päässyt ns. “kunnon” kesätöihin yksittäisiä palkallisia tapahtumia lukuun ottamatta, olin iloinen, että ensimmäinen kesätyöni oli sellainen, josta nautin ja opin paljon uutta. Tästä olen saanut hienon ja erilaisen työkokemuksen tavanomaisempaan asiakaspalvelutyöhön verrattuna.

Mielestäni on tärkeää, että nuoria palkattaisiin enemmän vastaavanlaisiin kesätöihin, jota itse olen nyt päässyt tekemään. Tulevaisuudessa näin varmaan onkin, kun kesätyökampanja saadaan valmiiksi. Minusta on myös hienoa, että kampanjan suunnitteluun on otettu nimenomaan minun kaltaisiani nuoria, joita tuleva kampanja tulisi koskemaan. Siksi onkin hienoa, että Kesäduunaa on olemassa, ja työstäni voinkin kiittää sitä.

Teksti: Laura, Kesäduunaa-kampanjan kesätyöntekijä