TET-harjoittelijan mietteitä kesätöistä

06.10.2017

Heippa!

Olen täällä Turun AMK:ssa tetissä yhden viikon, ja sain tehtäväkseni kirjoittaa tämän jutun kesätöistä ja kesätyöpaikoista. Minulla ei mitään huikeaa kokemusta niistä ole tai en ole itse ikinä esimerkiksi hakenut kesätyöpaikkaa tai muuta sellaista. Olisin kyllä muuten viime kesänä hakenut jostain paikkaa, mutta en oikein löytänyt sellaisia paikkoja, joihin olisin 14-vuotiaana päässyt. Hassu juttu oli kyllä se, että kaupungin paikkoihin piti olla täyttänyt 15 viimeistään 31.5., joten minulla paikan saanti tai edes sen hakeminen jäi vain kahdesta viikosta kiinni. En kyllä ymmärrä, miksi se ei vain riittäisi, jos olisi täyttänyt 15 vuotta siihen päivään mennessä, kun olisi ensimmäinen työpäivä.

Olin itse kyllä viime kesänä epävirallisissa kesätöissä meidän omalla mökillämme, kun mummini palkkasi minut sinne hänen apulaisekseen. Siitä minulle jäi kyllä ihan hyvä fiilis, että jos en ensi kesänä jostain syystä löydä mitään muuta paikkaa, niin hän sanoi ottavansa minut mielellään sinne uudestaankin. Tuntipalkkanikin oli aika hyvä, nimittäin 10 euroa! Kyllä sillä palkalla saa vaikkapa jo viikossa ihan hyvät rahat kokoon.

Myös aika moni kavereistani oli kesätöissä viime kesänä tai on nyt ensi kesänä menossa. Vaihtoehtoja siihen, miten paikan voi saada, oli myös heillä monia erilaisia. Esimerkiksi yksi kavereistani sai paikan kahvilasta siksi, että hän oli aikaisemmin ollut tetissä siellä ja oli tehnyt hyvää työtä silloin. Toinen taas sai kaupungin jakaman kesätyösetelin ansiosta ja kolmas perhetuttujen kautta.

Kesään on nyt vielä kuitenkin aikaa, mutta tämä 8- ja 9-luokkalaisilla oleva TET-harjoittelu on myös vähän kuin olisi kesätöissä. Ei vaan saa palkkaa, ja eikä ole kyllä kesäkään. No mutta siis olen siis nyt toista päivää täällä AMK:ssa ja on tämä ollut aika kivaa vaihtelua normaaliin kouluun verrattuna. Tämän jälkeen pitää sitten palata takaisin arkeen ja yrittää vielä panostaa täysillä, koska minulla on tässä peruskoulun viimeinen vuosi menossa. Kuka tietää, ehkä joskus päädynkin vielä vaikkapa tähän kouluun sellaisen muutaman vuoden päästä.

Täällä olen tehnyt jo tänä lyhyenä aikana aika paljon kaikkea. Olen muun muassa kierrättänyt pahvia, lasia, metallia ja muuta sellaista. Olen myös siivoillut ja vain ollut apuna, jos joku minua tarvitsee. Ihan mukavaa perustyötä tämä on ollut. Viime vuonna olin tetissä vanhalla ala-asteellani, joten vaikka olen nyt taas tavallaan koulussa, niin onhan tämä nyt aika erilaista.

 

Teksti: Ronja, TET-harjoittelija